UTVECKLA DITT SKRIVANDE

HUR GESTALTA "AGGRESSIV"

Det finns många sätt att gestalta en aggressiv människa till exempel genom kroppsspråk:

  • Händerna knutna till nävar
  • Ansiktet förvridet i ilska
  • Ögonen smala och hårt sammanpressade
  • Andningen hård och tung
  • Rösten hög och skär
  • Rörelserna snabba och ryckiga
  • Kroppen spänd och redo för konfrontation.

Det viktiga är att du låter läsaren känna personens aggression. Det betyder att du måste låta läsaren förstå, iallafall delvis, varför hon är aggressiv. Har hon blivit retad, anklagad för något eller på annat sätt är på dåligt humör? Att bara visa upp att en människa beter sig aggressivt genom kroppsspråk och replik är inte lika starkt som att låta mig förstå varför. Allt handlar om att överföra en känsla i kroppen, från karaktären till läsaren. Om det är perspektivets karaktär som är aggressiv så bör så klart läsaren veta precis varför, men även om det är en yttre karaktär så blir bilden mer skrämmande om jag förstår varför.

Börja gärna med att beskriva scenen, utan gestaltning. Det är enklast och kommer ofta intuitivt. Sedan gör du om texten så den blir gestaltande.

Exempel på beskrivande text:

Roger hade alltid varit känd för sin korta stubin. Han kunde gå från att vara helt lugn till att explodera i vrede på ett ögonblick. Han skrek och svor alltid när han var arg, och hans ögon blev smala och kalla. Han kunde inte kontrollera sig själv och hans aggressiva utbrott skrämde alla runt honom. Han kunde slå och kasta saker när han var arg. Han saknade empati för dem som han skadade under sina utbrott. Hans vänner och familj vande sig vid att gå på äggskal runt honom och undvek att göra något som kunde utlösa hans vrede.

Om vi antar att Roger inte är perspektivets karaktär (jaget) så måste vi betrakta honom utifrån. Hur skulle du känna dig när Roger beter sig så där inför dig? Tänk efter noga. Det är stor skillnad på om Roger är verkligt skrämmande eller bara en pajas. Är han 5 år eller vuxen?

Om han är verkligt skrämmande så behöver du ha antytt detta tidigare så en förväntan har byggts upp. Du har blivit varnad för hans beteende men ännu inte sett det. Däremot har du sett hur stark han är, du vet att han regelbundet tränar MMA och har en synnerligen tråkig verbal attityd. Du har dessutom succesivt kommit på kant med honom i små obetydliga situationer som gör dig orolig.

När nu situationen uppstår blir du rädd. Kombinera gestaltningen över din egen rädsla och Rogers aggressivitet så byggs spänningen upp.

Tänk på att engagera läsarens alla fem sinnen och hela rummet. Vad kan adderas till Rogers begynnande utbrott? Luktar det något? Kanske inte från honom, men en utspilld kaffekopp luktar kaffe. Hörs det något? En hantverkare någonstans i byggnaden som konstant ska borra i väggen. Pulsen stiger. Även du känner irritationen och känner att det här kommer trigga honom. Vad är det för väder ute? Även om det är soligt kanske vindbyar hela tiden slår i markisen utanför fönstret.

Missa aldrig chansen till ett drama. Du är författare så du är en riktig drama-queen. Överdriv det. Scenen ska vara värd att berätta om. Inget mediokert trams utan spektakulärt. 

Låt oss återvända till texten igen:

Roger hade alltid varit känd för sin korta stubin (vad har hänt innan?). Han kunde gå från att vara helt lugn till att explodera (hur märker man det?) i vrede (hur vet man att det är vrede?) på ett ögonblick. Han skrek och svor (vad sa han?) alltid när han var arg, och hans ögon blev smala och kalla. Han kunde inte kontrollera sig själv (hur märktes det) och hans aggressiva utbrott (vad gjorde han?) skrämde alla runt honom. Han kunde slå och kasta saker (vilka saker?) när han var arg. Han saknade empati (hur märktes det?) för dem som han skadade (skadade hur?) under sina utbrott. Hans vänner och familj vande sig vid att gå på äggskal (hur vet du det?) runt honom och undvek att göra något som kunde utlösa hans vrede.

VAD ÄR GESTALTNING

När man gestaltning en roman försöker man skapa en känsla eller en bild av en viss scen eller karaktär genom att använda litterära verktyg som beskrivningar, dialogen, tankar och känslor. Detta gör det möjligt för författaren att skapa en mer realistisk och trovärdig värld för berättelsen och gör det lättare för läsaren att fördjupa sig i berättelsen och relatera till karaktärerna.

Gestaltning används också för att skapa spänning, konflikt och känslor i berättelsen. Det kan användas för att skapa en specifik atmosfär eller känsla, som skräck eller kärlek, och för att ge läsaren en känsla av plats och tid.

Det tar tid att lära sig gestalta men om du anstränger dig med gestalningen så kommer din berättelse att bli så mycket mer närvarande och engagerande. Det här lexikonet ger dig absolut inga färdiga svar, men det kan hjälpa dig visualisera scenen och känslan hos karaktären du berättar om.

Tjänsten är gratis men om du känner att du har nytta av den får du gärna dricksa lite som tack via swish.