UTVECKLA DITT SKRIVANDE

HUR GESTALTA "IRRITATION"

Kroppsspråk kan vara ett viktigt verktyg för att visa irritation hos en karaktär i en roman. Här är några vanliga tecken på irritation i kroppsspråk:

 • Ökad kroppsspänning, särskilt i ansiktet och nacken
 • Ökad andning eller hård andning
 • Förändringar i ansiktsuttrycket, som att grimasera eller skrika
 • Ökad rörelse och animation
 • Ökad ton i rösten
 • Ökad energi och livlighet
 • Avvisande kroppshållning, såsom att vända bort eller böja sig bakåt
 • Ökad muskelspänning i ansiktet, särskilt runt munnen och käkarna
 • Ökad frihetsbegränsning eller otymplighet
 • Ökad avstånd mellan personer
 • Ökad blickkontakt och ögonkontakt
 • Ökad fingerrörelse, som att peta sig i ansiktet eller rulla med

Du kan även försöka visa att personen är irriterad genom att:

 • Visa personen med rynkad panna eller käft som är spänd.
 • Visa personen som talar högt eller med en skarp ton.
 • Visa personen med en kroppshållning som är anspänd eller som ser ut som om de är redo att explodera.
 • Visa personen med ögon som är trånga eller med röda kinder.
 • Visa personen med händerna på höfterna eller med knutna nävar.
 • Visa personen som går omkring med huvudet ner eller som verkar oengagerad.

För att dyka ner i känslan skulle scenen kunna beskrivas t.ex. så här:

Johan är på väg till jobbet. Han är sent ute och har precis missat sin buss. Han blir alltmer frustrerad och irriterad när han ser att det är kö på tunnelbanan och att det är trångt och varmt i vagnen. Hans ansikte blir rött, hans händer är knutna till nävar och han går omkring med huvudet ner. Han kan inte sluta tänka på allt som gått fel den här morgonen och hans humör förvärras ytterligare när en person står för nära honom på tunnelbanan.

Ovan text beskriver vad som sker och vilka komponenter som kan vara viktiga, den är dock beskrivande snarare än gestaltande. Men ett bra sätt att arbeta med texten är att först beskriva scenen som en fotograf eller filmare. Som ovan. De olika faktorerna markeras ut för att sedan gestaltas.

När gestaltningen sedan börjar så sätter du dig i huvudet på Johan och känner allt som han känner. Att han är på väg till jobbet kan du gestalta med att han har arbetskläderna på sig, att han stressat bläddrar i telefonens kalender för att se vad som väntar honom idag. Hur går det till när bussen missas. Missa aldrig chansen till ett drama. Författare är drama-queens. Låt han inte bara missa bussen, utan låt han missa den precis, så där irriterande som det kan bli när han springer bredvid och vinkar till chauffören men får ett hånflin tillbaka. Jag som läsare ska också bli irriterad. Jag ska vara lika irriterad som Johan när jag läser det här. Författande handlar om att försätta läsaren i olika känslostämningar.

Gestaltning handlar om så mycket mer än bara att byta ut adjektiv och adverb till verb. Det handlar om att ingjuta en scen. Personligen tycker jag ordet illustrera vore lämpligare är gestalta. Men det beror på att jag har en bakgrund inom bildskapande snarare än dramaturgi och teater antar jag.

Hur kände Johan när han såg att bussen redan stod på hållplatsen och han ändå hade 30 meter kvar att springa? För att förstärka dramat kan det väl regna och varje språng orsakar stora skvättar som blöter ner byxorna. Hur luktade det? Diesel förmodligen då bussen står på tomgång. Hur lät det? Stressad och hemsk trafik förmodligen. Folk som pratade? Använd omgivningen och alla fem sinnen.


VAD ÄR GESTALTNING

När man gestaltning en roman försöker man skapa en känsla eller en bild av en viss scen eller karaktär genom att använda litterära verktyg som beskrivningar, dialogen, tankar och känslor. Detta gör det möjligt för författaren att skapa en mer realistisk och trovärdig värld för berättelsen och gör det lättare för läsaren att fördjupa sig i berättelsen och relatera till karaktärerna.

Gestaltning används också för att skapa spänning, konflikt och känslor i berättelsen. Det kan användas för att skapa en specifik atmosfär eller känsla, som skräck eller kärlek, och för att ge läsaren en känsla av plats och tid.

Det tar tid att lära sig gestalta men om du anstränger dig med gestalningen så kommer din berättelse att bli så mycket mer närvarande och engagerande. Det här lexikonet ger dig absolut inga färdiga svar, men det kan hjälpa dig visualisera scenen och känslan hos karaktären du berättar om.

Tjänsten är gratis men om du känner att du har nytta av den får du gärna dricksa lite som tack via swish.