UTVECKLA DITT SKRIVANDE

HUR GESTALTA "VACKER DAG"

Om du ska berätta att det är en vacker dag, så bör du hellre visa det (gestaltning). Här kommer ett ganska överdrivet exempel för att ge dig inspiration:

Solens strålar trängde igenom trädens gröna bladverk och fyllde marken med ett gyllene sken. Luften var sval och fylld av dofter från blommande växter. Fåglarna kvittrade högt och väckte till liv den stillsamma skogen. En svag bris fick bladen att susa och fåglarnas vingar att skälva. En flock ekorrar hoppade från träd till träd, jagade varandra och lekte. En ensam hjort stod stilla i skogens öppning, betraktade mig med sina stora, mörka ögon innan den försvann bort i skogen.

VAD ÄR GESTALTNING

När man gestaltning en roman försöker man skapa en känsla eller en bild av en viss scen eller karaktär genom att använda litterära verktyg som beskrivningar, dialogen, tankar och känslor. Detta gör det möjligt för författaren att skapa en mer realistisk och trovärdig värld för berättelsen och gör det lättare för läsaren att fördjupa sig i berättelsen och relatera till karaktärerna.

Gestaltning används också för att skapa spänning, konflikt och känslor i berättelsen. Det kan användas för att skapa en specifik atmosfär eller känsla, som skräck eller kärlek, och för att ge läsaren en känsla av plats och tid.

Det tar tid att lära sig gestalta men om du anstränger dig med gestalningen så kommer din berättelse att bli så mycket mer närvarande och engagerande. Det här lexikonet ger dig absolut inga färdiga svar, men det kan hjälpa dig visualisera scenen och känslan hos karaktären du berättar om.

Tjänsten är gratis men om du känner att du har nytta av den får du gärna dricksa lite som tack via swish.