UTVECKLA DITT SKRIVANDE

HUR GESTALTA "VARM SOMMARDAG"

För att litterärt gestalta en varm sommardag kan du använda beskrivande ord och liknelser. Exempel:

  • Använd ord som "varm", "solig" och "svettig" för att beskriva vädret
  • Beskriv hur solen bränner på huden och hur luften känns tung och fuktig
  • Använd metaforer för att beskriva värmen, till exempel "luften är som en filt" eller "solstrålarna är som finger som petar på huden"
  • Beskriv hur människor klär sig lätt och hur de söker skydd från solen (t.ex. parasoller, hattar, solglasögon)
  • Använd beskrivningar av det omgivande landskapet, till exempel gröna träd och blommande buskar, för att skapa en kontrast till värmen
  • Beskriv ljuden och dofterna av sommaren, såsom fåglarnas kvitter, gräset som prasslar under fötterna, och blommornas dofter.

VAD ÄR GESTALTNING

När man gestaltning en roman försöker man skapa en känsla eller en bild av en viss scen eller karaktär genom att använda litterära verktyg som beskrivningar, dialogen, tankar och känslor. Detta gör det möjligt för författaren att skapa en mer realistisk och trovärdig värld för berättelsen och gör det lättare för läsaren att fördjupa sig i berättelsen och relatera till karaktärerna.

Gestaltning används också för att skapa spänning, konflikt och känslor i berättelsen. Det kan användas för att skapa en specifik atmosfär eller känsla, som skräck eller kärlek, och för att ge läsaren en känsla av plats och tid.

Det tar tid att lära sig gestalta men om du anstränger dig med gestalningen så kommer din berättelse att bli så mycket mer närvarande och engagerande. Det här lexikonet ger dig absolut inga färdiga svar, men det kan hjälpa dig visualisera scenen och känslan hos karaktären du berättar om.

Tjänsten är gratis men om du känner att du har nytta av den får du gärna dricksa lite som tack via swish.